Vanliga frågor om skabb

Kan barn fortfarande gå till skola/dagis då de har skabb?
Behandling innebär att man måste smörja in hela kroppen med medel och ha det påstruket i 24 timmar. Man ska undvika kontakt med vatten helt och stryka på med nytt medel om kontakt med vatten inträffar. För att möjliggöra lyckad behandling och göra det mer praktiskt är det därför rekommenderat att barn stannar hemma då skabb diagnostiserats.   

Vad är skabb?
Skabb är ett kvalsterdjur som gräver gångar i överhuden och lägger ägg i de grävda tunnlarna. Detta kvalster orsakar klåda och hudirritationer. Skabb är ofarligt men smittar lätt genom kroppskontakt. Hos personer med nedsatt immunförsvar ger skabbkvalster allvarligare symptom. 

Hur länge förekommer symptom?
Efter att man har blivit smittad med skabb kan det ta mellan sex till åtta veckor innan de första symptomen uppstår. Efter behandling är det vanligt förekommande att klåda kvarstår i cirka tre veckor. 

Hur vet jag att jag har drabbats av skabb?
De vanligaste symptomen vid skabb är klåda, röda knottror och hudirritationer som eksem. Klådan är vanligtvis mer påtaglig under natten och stör ofta sömnen. Ifall man misstänker att man blivit drabbad av skabb bör man kontakta sin läkare för att fastställa en diagnos.

Hur länge tar det innan jag ser symptom? 
De första symptomen framträder sex till åtta veckor efter att man blivit smittad med skabb. 

Hur får jag skabb?
Skabb smittar främst via nära kroppskontakt, men skabb kan även smitta då man använder en smittad persons handdukar och kläder. Sängkläder och solarium är andra smittkällor. 

Kan människor bli smittade med skabb från djur?
Det är mycket ovanligt att skabb från djur överförs till människan. Dock kan det inträffa och blir då en lindrig form av skabb. 

Hur många skabbkvalster förekommer hos en smittad person?
Hos en person som är smittad med skabb förekommer det runt 10-15 skabbkvalster på kroppen åt gången. Blir man drabbad av norsk skabb eller även kallad för krustös skabb förekommer det hundratals skabbdjur på kroppen. 

Kan föremål vara infekterade med skabb?
Ja, framför allt textilier som sängkläder, soffor, handdukar, bilstolar, kläder. Efter att en diagnos fastställts är det viktigt att man maskintvättar allt som kan vara infekterat i 60 grader eller steriliserar föremålen. 

Kan skabb överföras genom enkel kroppskontakt?
I regel smittar skabb enbart vid längre närkontakt mellan individer där familjemedlemmar och personer man delar säng med är benägna att bli smittade. Risken är liten att bli smittad med skabb genom vanlig social kontakt. 

Är skabb ett resultat av dålig hygien? 
Nej, skabb är inte kopplat till dålig hygien utan kan drabba alla. Detta är en vanlig missuppfattning. Vid behandling av skabb är det dock bra att hålla rent runt sig för att minimera risken av att skabb överförs till kroppen igenom från infekterade föremål samt att man tvättat sig ordentligt innan påbörjad behandling. 

Kan skabbkvalster flyga eller hoppa?
Nej, skabbdjuren kan varken hoppa eller flyga. 

Är det normalt att det fortfarande kliar efter behandling?
Ja, den intensiva klådan avtar med tiden men brukar hålla i sig i runt 3 veckor efter behandling. Läs mer om varför detta inträffar under behandling. 

Ska man behandla huvudet vid skabb?
Enbart vid behandling av skabb på spädbarn ska även huvudet behandlas. 

Är skabb farligt?
Obehandlad skabb kan leda till allvarliga problem som streptokock bakterier då intensiv klåda kan leda till sårbildning som lätt blir infekterat. Ifall skabb drabbar personer med nedsatt immunförsvar kan det utvecklas till krustös skabb som är en allvarligare form av skabb. 

Hur länge kan skabbkvalster överleva utanför människokroppen? 
Skabb kan överleva utanför sin värd i upp till tre dagar. Det är därför viktigt att rengöra alla ytor och tvätta de textilföremål som går då man fastställt en skabbdiagnos.  

Sidan senast uppdaterad 20151218.

Läkemedelsinformation

Tenutex® är ett receptfritt läkemedel som är verksamt mot skabb, huvudlöss och flatlöss. Tenutex® är en kutan emulsion som innehåller disulfiram/bensylbensoat. Tala med läkare eller sjuksköterska innan du använder Tenutex® vid behandling av flatlöss eller skabb. Vid behandling av skabb: Tvätta kroppen och torka väl. Massera sedan omsorgsfullt in hela kroppen utom huvudet med Tenutex®. Bara på spädbarn behöver även huvudet behandlas. Tvätta kroppen grundligt efter 1 dygn. Vid svåra fall upprepas behandlingen efter en vecka. Kontakt med ögonen skall undvikas. Tenutex® innehåller cetostearylalkohol som kan ge lokala hudreaktioner (t.ex. kontakteksem). Läs bipacksedeln noga före användning.