Lär dig mer om skabb, symptom och behandling

English
Skabb-behandling
 •  

Symptom

Hur vet man att man drabbats av skabb?
 

Första gången man drabbas dröjer det upp till sex eller åtta veckor innan det börjar klia på kroppen. Den intensiva klådan är den vanligaste form av symptom vid skabb. Under tiden kan ett par generationer skabbdjur hinna utvecklas. Klådan beror på en överkänslighetsreaktion i huden. Har man haft skabb tidigare kommer klådan direkt vid återsmitta. Trots att inga uppvisade symptom kan ses är man som smittad ändå benägen att sprida skabben vidare till andra personer. En person blir smittbärare direkt efter infektion. 

Efter att man blivit smittad framträder symtomen gradvis. Under de första veckorna uppstår klåda vilket ofta personer inte reagerar anmärkningsvärt på. Efter att man varit smittad i några veckor har klådan övergått till en mer intensiv variant som ofta leder till sömnlöshet på natten. 

Bortsett från den intensiva klådan kan man även se olika former av hudförändringar på kroppen som är resultatet av intensivt kliande. Detta ses i form av rivmärken eller eksemliknande utslag. Även små blåsor och knottror förekommer i ett tidigt skede. Hos vissa kan även skabbgångar vara tydliga.

Skabbgångarna hittas oftast på specifika områden av kroppen:Skabb Klåda

 • Handledernas insida
 • Mellan fingrarna
 • Armbågarna
 • Runt naveln 
 • Penis och sätet
 • Bröstvårtorna hos kvinnor

Hos spädbarn går det lättast att upptäcka djuren i handflatorna eller på fotsulorna samt på huvudet. Det är mycket ovanligt att skabb hittas på huvudet hos stora barn och vuxna.  

Skabb eller något annat?

 

Skabb är en åkomma som ofta blir feldiagnostiserat. En vanlig anledning till detta är att symptomen liknar många andra sjukdomar vilket gör det lätt att förväxla eller överse
Skabbmöjligheten till att symptomen är orsakade av skabb. Informationen om att skabb blivit allt vanligare idag är inte heller generellt vetande bland människor vilket är ytterligare en anledning till att skabb inte alltid ses som ett alternativ. 

Skabbsymtom är snarlika till följande åkommor:

 • Eksem – En kronisk hudsjukdom som känneteckens av rodnade hudområden, inflammation, blåsbildning och klåda. 
 • Psoriasis – Kännetecknas av irriterade röda hudområden på kroppen som kliar. Förekommer främst på områden som knän, buken, och armbågar. Även detta är en kronisk hudsjukdom.
 • Insektsbett – Kan lämna ifrån sig områden på huden som är inflammerade, har utslag och bulor och ger ifrån sig klåda. 
 • Impetigo – Är en hudinfektion orsakad av bakterier. Symptom från impetigo som liknar skabb är klåda, utslag och blåsbildning.

 Läs om behandling →

Sidan senast uppdaterad 20141027.

Skicka e-post
Be Sociable, Share!

BIOGLAN AB, PO Box 50 310, SE-202 13 Malmö, Sweden.

Alla texter är faktagranskade av läkare.

© 2009-2015 Bioglan. All rights reserved. Faktagranskad av läkare.